Good Idea

UA

Ремонт квартир під ключ: чому кінцева ціна може відрізнятися від початкового кошторису?

29.06.2021 автор: Олександр Дученко

Ремонт квартир під ключ завжди передбачає чіткий розподіл фінансових витрат та визначення чітких часових меж. «Так обіцяють, але так не буває!» – скаже будь-хто, хто коли-небудь займався ремонтом.

Але чому так? Про це вам розповість наш начальник кошторисного відділу, Олександр Дученко.

В процесі роботи часто стикаєшся з непорозуміннями між компанією і клієнтами. Замовники обурюються: чому початковий кошторис не збігається з кінцевою сумою, чому так різко зростають ціни, звідки затримки в термінах виконання? І врешті-решт, чому вони не можуть заїхати до Нового року в своє житло! Досить стандартні питання, які легко зрозуміти.

Ґрунтуючись на моєму досвіді, можу відразу сказати: від моменту старту до закінчення, ремонт квартир під ключ може вирости в ціні до 15%, а то і більше. А терміни затягнутися більш, ніж на місяць.

І ось чому …

Прив’язка до валюти

Сподіваюся, що не відкрию ні для кого великого секрету. Всі ціни на оздоблювальні матеріали та роботи завжди прив’язані до валюти. А саме – євро. Він більш стабільний по відношенню до долару, не кажучи вже про гривню. При цьому, не має значення: зарубіжний чи вітчизняний виробник матеріалу. Всім потрібно на щось орієнтуватися.

Ціни на вторинну сировину

Наприклад, візьмемо ДСП. Складається з відходів деревини і сполучної речовини немінерального походження. Тому логічно, що якщо кожен матеріал з чогось виготовляється, то і компонент сам по собі також має свою ціну. Висновок: коливання цін на кінцеву продукцію багато в чому залежить також і від цін на вторинну сировину. До речі, сюди ж входять і транспортні витрати. Наприклад, підвищується ціна на нафту. Це значить, що бензин теж дорожчає, а за ним і доставка з відправкою. Ось вам і вся «проста» математика.

Зміна цін в залежності від пори року

Є у нас в країні така традиція: все дорожчає до Нового року. Та й не тільки в нашій, насправді. Та й не тільки раз на рік. Зазвичай подорожчання «на все» відбувається в 2 етапи. Один взимку, десь з 15го січня. Другий приблизно на початку літа.

Думаю, абсолютно всі точно звертали увагу на різкий стрибок цін продуктів напередодні свят. Ось і будівельні матеріали, меблі, техніка – теж не виняток. Зазвичай подорожчання спостерігається до 15%, а в деяких випадках і до 40% !!! Часто максимальний відсоток сягає у продукції hand made: ковані меблі, світильники та інше.

А ось, наприклад, кондиціонери – «стрибають» в ціні якраз перед самою спекою влітку. Так-так, саме в той період, коли вони особливо бажані. Логіка проста: зростає попит, зростає і ціна. Як би сумно це не звучало.

Позапланові зміни в дизайн-проекті

Можливо, в процесі реалізації проекту вам захочеться різко що-небудь змінити. Навіть, якщо на вашу думку це дрібниця, пам’ятайте, що це не завжди так для всіх інших робіт. Навіть доповнення з однієї єдиної розетки може призвести до значних пертурбацій.

Затримки в часі …

Особливості роботи заводів

Заводи працюють сезонно. Не знали? Та ще й запитаєте, навіщо взагалі нам потрібна ця інформація? Елементарно. Коли вам необхідна, припустимо плитка певного виду. На момент замовлення вона може «світитися в наявності». І так воно може і є. Але чи в достатній кількості? Оце не факт! І саме, що найцікавіше, у заводу є свій певний план, якого вони суворо дотримуються. Якщо якась партія випускається тільки, припустимо, в липні. То так воно і буде. А за цей час і ціни можуть змінитися, і затримки з поставкою природно, що будуть. У підсумку, ремонт квартири переноситися на невизначений термін.

Невелика бонус-порада. Як здешевити ремонт квартир під ключ …

ремонт квартир під ключ

Демонтаж / монтаж стін

Вдале планування в новобудовах – це велика рідкість. І тим не менше, таке теж трапляється . Якщо вона повністю збігається з бажаннями майбутніх мешканців – це може значно знизити ціну на ремонтні роботи. Адже це витрати як на демонтаж, так і вивезення сміття, яке з року в рік стає і так дорожчає.

Способи обробки стін

Крім знесення стін, так само важлива їх «рівність». Чим рівніше стіни, тим менше вам доведеться заплатити за чорнові матеріали, щоб привести їх у належний вигляд. Також, є різні способи вирівнювання. Їх обирають в залежності від того, чим ви збираєтеся оздоблювати стіни: шпалери, фарбування, декоративна штукатурка та інше. От і ціна від цього теж може відрізнятися.

Більше про те, на чому можна заощадити і не можна під час ремонту є в статті моєї колеги Ірини Артамонової.

Сподіваюся, що я трохи пролив світла про ремонт квартир під ключ і в майбутньому деякі питання більше не стануть для вас несподіваним сюрпризом.

Не дякуйте!

Олександр Дученко
автор

Олександр Дученко

Схожі статті

    Ім’я*

    Прізвище

    Контактний номер*

    Email*

    Назва ЖК


    Sending ...

    Sending ...


    * Заповніть поля, щоб наш менеджер міг з Вами зв’язатися та проконсультувати.