Good Idea

UA

Інтер’єр у стилі japandi

29.12.2022 автор:

Японський стиль у інтер’єрі з його простотою на грані аскетизму, у поєднанні зі скандинавською практичністю, натуральні матеріали, стриманість у всьому та повний «дзен» — усе це про japandi. Назва його походить від поєднання слів japan + scandi. Тобто він увібрав у себе характерні ознаки японського та скандинавського дизайну. Який він — стиль japandi?

yaponskij-stil-u-interyeri

Японський стиль у інтер’єрі та скандинавський дизайн: як виник їх симбіоз?

Здавалося б: як могли перетнутися скандинави та японці, Схід та Північ? Адже між ними тисячі кілометрів. Різні культури, різні традиції, різний світогляд. Насправді ж Японія та Скандинавські країні мають багато чого спільного.

Перш за все, вони відомі своєю мінливою погодою та частими стихійними лихами. Своєю чергою це формувало погляди японців та скандинавів на побудову житла та ставлення до природи. А воно у них надзвичайно трепетне.

До слова сказати, саме суворий клімат навчив ці нації не нехтувати комфортом, одночасно створюючи власні правила. А саме ймовірність землетрусів призвела до того, що японці стали будувати відкриті будинки із невагомими перегородками, простими формами з натуральних матеріалів, які легко відновити у випадку руйнації. Одночасно короткий світовий день взимку сприяв тому, що скандинави (а саме данці) створили багаторівневу модель освітлення житла.

До речі, місцем народження japandi стала Данія (а не Японія, як може здаватися). Коли 150 років тому Японія відчинила кордони, данці стали першою нацією, яка відвідала країну сонця, що сходить, з офіційною делегацією. Європейці відкрили для себе естетику Сходу. Виявилося, що у країн багато спільного. А саме вони цінують простоту, функціональність, натуральність. До того ж обидва народи мають схожі філософії. Власне, данське hygge та японське wabi-sabi уособлюють гармонізацію навколишнього середовища, відмову від зайвого, створення розслаблюючої атмосфери. 

Японський стиль у інтер’єрі гармонійно поєднався зі скандинавським дизайном, що створило нову самостійну одиницю стилів інтер’єру. Варто відзначити, що japandi увібрав найкраще із двох далеких культур, зберігаючи концепцію, що базується на філософії мінімалізму. Одночасно холодний скандинавський стиль доповнився дерев’яними меблями, теплими кольорами, що характерні для японського стилю в інтер’єрі.

Японський стиль у інтер’єрі japandi: основні правила оформлення 

Функціональність. Безумовно, краса важлива. Але практичність, зручність користування — передусім. У такому інтер’єрі немає нічого зайвого. Власне, це досягається за рахунок зонування простору, простих ліній та компактних меблів. Варто сказати, що такий стиль підійде навіть для маленьких квартир.

Простота форм. Японський стиль в інтер’єрі у поєднані зі скандинавським — це завжди лаконічність, прямі та округлі лінії. І головне: ніяких хитромудрих, перекручених та агресивних форм. 

Природність. Дерево — це основа естетики japandi. У такому інтер’єрі домінують світлі, пастельні тони. Звичайно, це могло б викликати відчуття стерильності. Але секрет успіху цього стилю полягає у контрастності. Від японського стилю в інтер’єрі japandi успадкував насичені кольори (чорні, червоні). Світлі меблі у japandi контрастують із темними стінами (і навпаки).

Мінімалізм у декорі. А саме: що менше, то краще. За традицією японський стиль в інтер’єрі використовує мінімальну кількість декору. Тобто трохи живих рослин, сухоцвіти, вироби ремісників, мінімалістичні панно, ненав’язливі картини.

Низькі меблі. Традиція оформлення інтер’єрів низькими меблями прийшла саме зі Сходу. Слід відзначити, що користуватися такими меблями зручно: легко сідати, легко вставати. До того ж, вони просто створені для релаксу!

Продумані системи зберігання. Компактні шафи, стелажі, кошики, органайзери — у інтер’єрі залишається тільки найнеобхідніше, що додає простору повітря,  природного світла, візуально збільшує його.  

Натуральні матеріали. Перевага надається деревині, натуральному каменю, кераміці. Якщо текстиль, то обов’язково натуральний (штори з льону чи бавовни, ткані килимки). Нерівності, шорохуватості, тріщинки на дерев’яних поверхнях, бетонні або цегляні стіни додають приміщенням особливої енергетики та естетики.

yaponskij-stil-u-interyeri

Де замовити дизайн інтер’єру в стилі japandi

Japandi — це простий і водночас функціональний стиль. Проте в Україні поки що мало дизайнерів, які можуть професійно втілити його. Але ж попит надзвичайно високий, особливо серед ІТ-спеціалістів. У такому інтер’єрі немає нічого зайвого. Завдяки мінімуму використаного декору прибирати оселю, виконану в стилі japandi, дуже легко. До того ж, він дає відчуття перебування на природі, налаштовує на спокій та рівновагу. А це саме те, чого не вистачає людям, чий дім одночасно став офісом.

Ми у студії дизайну інтер’єрів Good Idea цінуємо гармонійність та функціональність japandi. І вважаємо його ідеальним в усіх сенсах. Тому сьогодні наші дизайнери створюють дизайн-проєкти та реалізують ремонти саме у цьому стилі. Вам подобається естетика та практичність japandi і ви бажаєте створити такий інтер’єр? Чудово, ми з вами на одній хвилі. Тож відправляйте нам заявку на розробку дизайн-проєкту вашої мрії.

Good Idea
автор

Схожі статті

    Ім’я*

    Прізвище

    Контактний номер*

    Email*

    Назва ЖК


    Sending ...

    Sending ...


    * Заповніть поля, щоб наш менеджер міг з Вами зв’язатися та проконсультувати.