Good Idea

UA

Ви пожалкуєте, якщо не зробите це у своїй квартирі

24.01.2023 автор:

«Зазвичай ми тільки після роботи розуміємо, з чого її треба було починати». Так гласить один із законів Мерфі. Це особливо актуально і для ремонту квартири. Адже якщо припуститися помилок, то потім їх буде складно (або навіть неможливо) виправити. Тепла підлога під плитку, багато розеток і кабель-канал — чому це маст хев? Розповідаємо у статті.

tepla-pidloga-pid-plitku

Тепла підлога під плитку

Давайте розглянемо простий приклад із фізики. Ви надягаєте на руку годинник. Він спочатку здається холодним. Однак через деякий час ви вже не відчуваєте холод. Зрозуміло, що це відбувається не тому, що ви звикли до холоду. Насправді годинник нагрівся від тепла вашого тіла.

Так от, подібного нагрівання не відбувається із плиткою. Навіть якщо лягти на підлогу або включити усі обігрівачі — плитка залишатиметься холодною. Тому ви ходите по холодній підлозі. А це може стати причиною застуд. Адже людина починає мерзнути, якщо холодно ногам (пам’ятаєте приказку: «Тримай ноги у теплі, а голову в холоді»?) 

Тепла підлога під плитку: де саме потрібна ?

По-перше, на балконі. Це найхолодніше місце у квартирі. А найбільш холодна зона на ньому — підлога. Навіть якщо встановити обігрівач, утеплити балкон, все одно вона залишатиметься холодною. Тому необхідна тепла підлога під плитку (чи під інше покриття). Особливо якщо ви плануєте облаштувати на балконі/лоджії робочий кабінет, куточок для відпочинку чи міні спортзал.

По-друге, у коридорі. Якщо встановити тут теплу підлогу під плитку, покриття завжди буде сухим, а взуття швидше висихатиме. Та й прибирати таку підлогу буде значно легше.

По-третє, у санвузлі. Приємніше за теплу ванну може бути тільки стати на суху та теплу підлогу. З підігрівом плитка буде швидко висихати. Тому коли ви виходите з ванни, вам не потрібні будуть тапочки. Також тепла підлога під плитку попередить появу цвілі та грибка, що виникають через вологість.

По-четверте, у вітальні та спальні завдяки ній тепло рівномірно підіймається від низу до верху. До речі, це полегшує життя алергікам та астматикам, адже пил не «гуляє» кімнатою. Також це виключає протяги. А тепла підлога у дитячій — це обов’язково, адже перші роки дитини проходять на підлозі.

Отже, навіть невелика тепла зона — це завжди комфорт у будь-якому приміщенні оселі. До речі, тепла підлога повністю ховається під стяжку, тож не займає квадратні метри корисної площі та не псує інтер’єр квартири.

tepla-pidloga-pid-plitku

Багато розеток по всій квартирі

Перш ніж починати ремонт, потрібно скласти детальний план квартири з розташуванням меблів та електроприладів. Це дозволить визначити кількість та місце розташування розеток. Взагалі-то їх багато не буває. Адже якщо неправильно розрахувати кількість, згодом доведеться встановлювати подовжувачі. Погодьтеся, це незручно і неестетично.

Правила розрахунку кількості розеток прості: одна розетка на кожен прилад + 2-3 резервних розетки. Для початку визначтесь, які електроприлади будете використовувати. У вас вийде приблизно наступне:

Кухня

Усі побутові прилади повинні мати індивідуальні розетки. А саме їх потрібно передбачити для холодильника, мікрохвильовки, плити, духовки, електрочайника, кавоварки, посудомийної машини, кондиціонера, витяжки. Крім того, варто передбачити 1-3 слоти для техніки, яка рідко використовується (мультиварка, блендер, тостер). Отже, на кухні необхідно планувати щонайменше 10 розеток. Розташовувати їх потрібно біля техніки.

Санвузол

Передбачте розетки для таких приладів: пральна машинка, сушарка, бойлер, фен, електробритва, дзеркало із підсвіткою, системи для підігріву (тепла підлога під плитку), електросушарка для рушників. Оптимальна кількість розеток у ванні — 7 штук.

Вітальня

Тут розташовується велика кількість приладів, для яких потрібні розетки. А саме: телевізор, світильники, точки для підзарядження гаджетів, ігрова приставка, аудіосистема, модем, пилосос, кондиціонер та інші. Отже, приблизно 13 розеток. А якщо у вітальні розташовується робоче місце, то їх потрібно ще більше. А конкретно: розетка для ноутбуку (чи монітора і системного блоку), принтера, динаміків, лампи та для підзарядки телефону.

Також варто враховувати можливе придбання інших приладів (наприклад, акваріуму та торшеру). До речі, не забудьте про розетки у кутах чи інших місцях, де плануєте підключати новорічні гірлянди.

Спальня

У спальні для двох потрібно передбачити парні розетки по обидва боки ліжка: для світильника, телефона, ноутбука — щонайменше 3 розетки з кожної сторони. На додаток необхідні розетки для телевізора та аудіосистеми (3-4). Отже, мінімум 10 розеток. Якщо у спальні є робоча зона, скористайтеся правилом для вітальні.

Передпокій

Найчастіше тут встановлюються роутер, робот-пилосос, сушарки для взуття, домофон. Вам знадобиться приблизно 5 розеток.

Безумовно, кількість розеток сильно впливає на комфортність проживання. Краще зробити їх з запасом, аніж після завершення ремонту додавати нові.

tepla-pidloga-pid-plitku

Кабель-канал у ТВ зоні

Телевізор на стіні виглядає стильно. На додаток він дозволяє значно економити площу. Натомість дроти від нього зовсім неестетичні. До того ж це ще небезпечно, адже діти та домашні тварини можуть легко дістати і пошкодити шнури.

Щоб вирішити цю проблему, скористайтеся кабель-каналом. Він допомагає приховати дроти. Кріпиться кабель-канал за допомогою прихованих шурупів, рідких цвяхів. Єдиний недолік — він виділяється на загальному фоні. Але його можна заховати у меблях. Наприклад, у підвісних тумбах.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам зробити ремонт у квартирі без помилок, про які вам доведеться шкодувати після будівництва. Ретельне планування дозволить у повній мірі насолоджуватися результатами ремонту.

Good Idea
автор

Схожі статті

    Ім’я*

    Прізвище

    Контактний номер*

    Email*

    Назва ЖК


    Sending ...

    Sending ...


    * Заповніть поля, щоб наш менеджер міг з Вами зв’язатися та проконсультувати.